Ne zaspite za volanom! Wake-Up Bus na Kongresnem trgu v sredo, 9. oktobra 2013

Čeprav zaspanost za volanom kot povzročitelj prometnih nezgod ni splošno priznana in je ne najdemo v uradnih evidencah, je povezana s približno 20 % vseh prometnih nezgod na cestah in je eden glavnih vzrokov prometnih nezgod s smrtnim izidom, še posebej na avtocestah.

Spanje je edini učinkovit ukrep proti zaspanosti za volanom!

V okviru velike evropske akcije ozaveščanja o nevarnosti zaspanosti za volanom bo vse EU države, ki sodelujejo v tej preventivni akciji, med njimi tudi Slovenijo, obiskal Wake-Up Bus, ki bo svojo pot zaključil pred EU parlamentom v Bruslju. V sredo, 9. oktobra, je ob 9. uri dopoldne Wake-Up Bus obiskal tudi Ljubljano, kjer je bilo na Kongresnem trgu organizirano informiranje o zaspanosti za volanom in načinih, kako jo prepoznati in predvsem, kako se ji izogniti. V ta namen smo v družbi Medis, ki že vrsto let sodeluje s Slovensko skupino za spanje, glavnim organizatorjem omenjenega projekta, pripravili tri zloženke, s katerimi želimo ozaveščati o tej pogosti, vendar velikokrat spregledani problematiki.

Nekaj utrinkov z dogodka:

O dogodku je bila posneta video reportaža.


Vabimo vas, da si ogledate tudi video, v katerem je prikazan poklicni voznik, ki spada v skupino oseb z visokim tveganjem za prometno nezgodo zaradi zaspanosti za volanom.


Ne pozabite, spanje je edini učinkovit ukrep proti zaspanosti za volanom, na pot se vedno odpravite spočiti in naspani! Če ste običajno zaspani med vožnjo, kljub temu, da ste ponoči spali dovolj, je zelo verjetno, da imate motnjo spanja, ki jo lahko uspešno zdravite. Pogovorite se o prekomerni dnevni zaspanosti s svojim zdravnikom, ki bo odločil, ali potrebujete obravnavo v specialistični ambulanti za motnje spanja.

Upoštevajte:

  • Če med vožnjo prepoznate zaspanost, se ne poskušajte upirati, saj vas lahko spanec v hipu premaga.
  • Čimprej ustavite vozilo na varnem mestu, spijte 1 ali 2 kavi, zaspite za 15 do 20 minut in nato nadaljujte vožnjo.
  • Če vozite, ko ste zaspani, je to zelo neodgovorno, saj lahko ogrozite sebe in druge udeležence v prometu.

Snemite si brezplačne zloženke:

  1. Ne zaspite za volanom (pdf)

  2. Poklicni vozniki (pdf)

  3. Apneja v spanju (pdf)