10 zapovedi higiene spanja pri otrocih

Spanje je pomemben fiziološki proces, tako za odraslega človeka kot za otroka. Pomanjkanje spanja pomembno vpliva na spoznavne funkcije (npr. pozornost, koncentracijo, spomin) ter čustveno in telesno zdravje.

Starši lahko pričnete navajati otroka na ustrezno higieno spanja takoj po rojstvu. Vzroki motenj spanja so pri otrocih namreč velikokrat neustrezne povezave s spanjem, pomanjkanje časovnih omejitev za spanje in neustrezna higiena spanja. Starši s svojimi dejanji naučijo otroka razlikovati dan od noči.

Že zgodaj je treba otroka navajati na stalno uro večernega uspavanja in jutranjega prebujanja. Otroku je treba urediti ritual pred spanjem, ki bo za otroka pomenil nek prijeten dogodek in mu naznanjal pot k spanju. Poskrbite, da bo otrok spal v ustreznem spalnem okolju s primerno temperaturo, vlago in osvetljenostjo brez hrupa. Postelja naj ne bo prostor za igro in hranjenje, ampak naj bo namenjena izključno spanju.

10 zapovedi higiene spanja pri otrocih od rojstva do 12. leta

  1. Poskrbite, da dobi vaš otrok dovolj spanja, s tem da določite njegovi starosti primerno uro, ob kateri bo hodil spat (zaželeno pred 21.00) in ob kateri se bo zjutraj zbujal.
  2. Vzdržujte stalen čas večernega uspavanja in jutranjega prebujanja tako ob delavnikih kot ob koncu tedna.
  3. Otroka navadite na ritual pred spanjem. Spi naj v udobnih oblačilih in z vpojno nočno plenico.
  4. Spodbujajte otroka k samostojnemu uspavanju, brez vaše pomoči.
  5. Izogibajte se svetli luči pred spanjem in ponoči, zjutraj pa bodite čimveč izpostavljeni močni dnevni svetlobi.
  6. Iz otrokove spalnice odstranite vse elektronske naprave, vključno s televizorjem, računalnikom in mobilnim telefonom, prav tako pa omejite čas njihove uporabe zvečer pred spanjem.
  7. Vzdržujte redno uro ustaljenih dnevnih opravil in rednih dnevnih obrokov.
  8. Otrokov dnevni počitek naj bo prilagojen njegovi starosti.
  9. Otrok naj bo podnevi čim bolj telesno aktiven in naj dovolj časa preživi na prostem.
  10. Iz otrokove prehrane izločite hrano in pijačo, ki vsebujeta kofein, kot so različni sokovi, gazirane pijače, kava in čaji.