Anketa

Ste že kdaj doživeli izgubo mišičnega tonusa (šibkost v nogah, klecanje kolen, glava omahne, padec ...):

 

Poiščite pomoč

Če imate občutek, da ste prekomerno zaspani čez dan, vam svetujemo izpolnitev vprašalnika "Ocenite svojo stopnjo zaspanosti". Na podlagi rezultata se boste lažje odločili, ali je potreben pregled pri osebnem zdravniku.

Motnje spanja (nespečnost, prekomerna dnevna zaspanost ...) lahko zapisujete tudi v dnevnik spanja. S pomočjo dnevnika bo vaš zdravnik lažje ocenil vaše zdravstveno stanje in vam pomagal.

Osebni zdravnik s pomočjo anamneze, kliničnega pregleda in laboratorijskih preiskav izključi druge možne vzroke prekomerne dnevne zaspanosti:

  • dejavnike okolja (neustrezna higiena spanja, motnje cirkadianega ritma, pomanjkanje spanja)
  • jemanje nekaterih zdravil (pomirjevala in uspavala, antidepresivi, poživila, zdravila za uravnavanje razpoloženja, antiparkinsoniki in antihistaminiki)
  • fiziološke vzroke (slabokrvnost, moteno delovanje ščitnice, infekcijska obolenja).

Osebni zdravnik se lahko odloči za napotitev bolnika k specialistu nevrologu-somnologu v ambulanto za motnje spanja, kjer bodo opravili nadaljnjo diagnostiko.

Epworthova lestvica zaspanosti in izpolnjen dnevnik budnosti in spanja (vsaj za mesec dni nazaj) sta osnovni orodji, s katerima zdravnik subjektivno oceni:

  • stopnjo prekomerne dnevne zaspanosti
  • kakovost in trajanje nočnega in dnevnega spanja.  

Dnevnik spanja lahko izpolnite v elektronski verziji (Microsoft Office Excel), ali pa ga natisnete in izpolnite ročno. V pomoč pri izpolnjevanju smo za vas pripravili tudi vzorec že izpolnjenega dnevnika spanja.